Voor je dertig wordt

Bucketlist

Iemand zei laatst tegen me dat het jaar voordat je dertig wordt, hét jaar is om de dingen te doen die je altijd al hebt willen doen. Dingen van je bucketlist. Want na je dertigste komt het er vaak niet meer van. Hij had dat zelf ook gedaan en hij had het met name over reizen. Maar ik neem aan dat het eigenlijk om allerlei dingen gaat die op je bucketlist kunnen staan.

Het drukte me even met de neus op de feiten. Ik word over een kleine vijf weken 29 jaar. Dat betekent dat mijn laatste jaar voordat ik dertig word, al bijna ingaat. En wat heb ik eigenlijk gedaan in mijn leven? Wat heb ik bereikt?

Ik dacht er eigenlijk nooit zo over na. Dertig worden. Het is maar een getal. Het heeft net zo veel waarde als je er zelf aan toekent. Maar toen ik me bedacht dat ik volgend jaar al dertig word, ging ik er toch over nadenken. Volgens mij heb ik weinig bijzonders gedaan of bereikt. Ik ben maar gewoon ik. En ik heb helemaal geen bucketlist.

Ik heb wel eens nagedacht over zo’n lijst hoor. En is lees andermans lijstjes ook wel eens. En dan ben ik stiekem blij dat ik zo’n lijst niet heb. Maar ik ben dan ook een huismus. Want ik zou niet willen bungeejumpen. Of skydiven. Ik hoef niet te reizen naar verre landen. Het lijkt me leuk om allerlei mooie dingen te zien in die verre landen. Maar ik ben geen reiziger. Ik word er vooral nerveus van. En als ik een week van huis ben, wil ik wel graag weer terug.

Er is wel iets wat ik nog graag wil zien hoor, en dat is het noorderlicht. Ik zou wel naar het koude noorden willen om dat te zien. Lijkt me geweldig. En een zonsverduistering zien lijkt me ook fantastisch. Dat is ook wel iets waar ik wel naartoe zou willen reizen. Want het is hier toch altijd bewolkt tijdens zonsverduisteringen. Maar verder zou ik niks kunnen bedenken voor op mijn bucketlist. Laat staan een lijst van 100 dingen, zoals ik dat wel eens tegenkom op andere blogs. Het kunnen natuurlijk ook kleine dingen zijn. Misschien moeten het juíst kleine dingen zijn. Maar ik kan het niet bedenken.

Maar goed. Zonverduistering. Noorderlicht. Verder heb ik geen lijst. Maar ik heb sinds kort wel een soort van ideetje. Een plannetje. En ik heb er in mijn hoofd al veel over nagedacht. Ik heb op internet dingen uitgezocht en het lijkt me supertof. Maar ik ben zo iemand die dan niet doorpakt. En na enige zelfreflectie denk ik dat ik de reden daarvoor ontdekt heb. Ik durf het gewoon niet zo goed. Ik ben gewoon bang dat het niet lukt. En zo lang je niks doet, kan het ook niet mislukken. En zo lang je niks doet, kan je wel dromen over hoe mooi het zou zijn als het wél zou lukken. Dus daarom doe ik dan maar niks en ga ik op dezelfde voet verder. Want als je het toch gaat proberen, en het mislukt… waar moet je dan over dromen? Want dat dromen houdt me nu in een soort van semi-blije staat. Want: ik ben niet zo blij met hoe de dingen nu zijn, maar ik hou me vast aan het idee dat ik ‘later’ dat plannetje ga volbrengen en dat ik dan wél blij ben ben en die gedachte maakt me op dit moment dan weer een beetje blij. Klinkt dat logisch? Vast niet, maar zo werkt mijn hoofd. Kortom, ik doe maar niks, want dan mislukt er ook niks. En op deze manier wordt het nooit wat. Daarom heb ik maar besloten om dit gewoon op te schrijven. In de hoop dat ik me eroverheen kan zetten en ik eindelijk eens wat onderneem.

Dus. Je zult op mijn blog geen bucketlist met wensen vinden voor 2016. Eigenlijk wil ik gewoon gelukkig zijn. Meer niet.

Wie heeft er wel een bucketlist? Welke dingen staan erop?

6 gedachten over “Voor je dertig wordt

 • 18 januari 2016 om 21:14
  Permalink

  Wat is het plannetje? 🙂
  Gewoon doen! Wij zijn je vangnet als ’t misgaat!

  Beantwoorden
  • 19 januari 2016 om 23:02
   Permalink

   Ik weet dat jullie goed zijn in vangnet zijn. 😉 Maar toch wel fijn om de bevestiging ervan even weer te horen. Haha.

   Beantwoorden
 • 18 januari 2016 om 21:41
  Permalink

  Als je later maar geen spijt krijgt van alle kansen die je hebt laten liggen… Doe iets wat je graag wilt en waar je tegenop ziet. Wanneer je het gedaan hebt, ben je trots op jezelf. Het geeft je een onoverwinnelijk gevoel. En als het niet lukt? Dan heb je het geprobeerd!
  Lieve groet

  Beantwoorden
 • 19 januari 2016 om 19:33
  Permalink

  Hoi Helma,
  Luister ook eens naar “meisjes van 30” van Paul van Vliet. Via You tube zo te vinden. Veel succes met je keuzes.
  Groet Piet.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *