Wat doet geen nieuws kijken met je leven?

geen nieuws kijken

Ik heb al in geen maanden het nieuws gezien. En niet alleen omdat ik een tijdje tv-loos was. Het was een bewuste beslissing. Die beslissing maakte ik vorig jaar. Ik keek met tranen in mijn ogen naar beelden van MH-17, naar de lange stoet van lijkwagens. Ik keek naar beelden over dode cartoonisten. Ik keek naar beelden over onthoofdingen van journalisten. En toen vroeg ik me af: waarom kijk ik hier eigenlijk naar? Ik voel me er alleen maar heel beroerd door.

En toen besefte ik: ik wil helemaal geen nieuws kijken.

Ik besloot al het nieuws te schrappen. keek er niet meer naar op tv. Ik verwijderde de app van nu.nl van mijn mobiel. Als er weer eens een politicus te gast was bij DWDD, zapte ik weg. Al die depressiviteit. De negativiteit. Het politieke gekonkel. Ik wilde het niet meer. Ik besefte dat ik er gewoon doodmoe van werd. Ik heb zelf al moeite genoeg om een beetje positief in het leven te staan. En de media maakte het bepaald niet makkelijker voor me.

Het is niet dat ik mijn kop in het zand steek. Ik ben niet naïef. Het is meer dat ik niet inzie wat al die ellende voor nuttigs toevoegt aan mijn leven. Wat heeft het voor zin om neerslachtig te worden van al het slechte nieuws, terwijl je weet dat je er toch niks aan kunt veranderen? Het enige wat het dus doet, is mij in negatieve zin beïnvloeden. Ik word er verdrietig van. Onrustig. Bezorgd. Verder niets. Ik kan er he-le-maal niks mee.

Het nieuwsdieet had al vrij snel effect. Ik was veel minder aan het nadenken over ‘die ellendige wereld die helemaal naar de kloten gaat’. Als je je niet meer zo richt op al dat ‘grote, belangrijke’ nieuws, ga je je er gewoon veel minder druk om maken. Het is geen desinteresse, het is gewoon dat het niet meer zo nadrukkelijk aanwezig is in mijn dagelijks leven. Het gaf wat meer lucht in mijn hoofd. Ik had op een bepaald moment eigenlijk helemaal geen last meer van het ‘de-wereld-gaat-naar-de-kloten-syndroom’. Door me meer te richten op het dagelijkse leven in mijn directe omgeving, werd het allemaal wat relaxter. Vooral de ochtenden zonder ontbijtnieuws, zijn echt een verbetering. Mijn dag start een stuk minder negatief op die manier. Het gevoel dat mensen uiteindelijk allemaal alleen maar uit zijn op hun eigen gewin, op geld, op macht, verdween naar de achtergrond. Ik keek wat minder negatief tegen de mensheid aan. Geen nieuws kijken beviel me uitstekend!

Een ander gevolg van geen nieuws kijken is dat ik minder goed op de hoogte ben. Maar ik kwam erachter dat dat helemaal niet erg is. Af en toe lees ik de koppen op Teletekst, en dan heb ik ook wel een beeld bij wat er speelt. De echt belangrijke dingen hoor ik vanzelf wel. En aan sommige dingen is gewoon ook niet te ontkomen. Zoals de trieste discussies over Zwarte Piet en over de vluchtelingen. En nu ik die discussies weer wat meer meekrijg, merk ik gelijk dat het me weer ontzettend stoort. Het feit dat iedereen zo extreem reageert, vind ik enorm frustrerend. De mensen zijn óf fel tegen, óf fel voor. Er is geen middenweg meer. Geen nuance. De mensen luisteren niet naar elkaar en zijn niet meer voor rede vatbaar.

Des te blijer ben ik dus dat ik geen nieuws volg. Maar nu de discussies zo fel zijn, krijg ik het dus helaas wel mee. Het ‘de-hele-wereld-gaat-naar-de-kloten-syndroom’ komt weer een beetje terug. Dus ik denk dat ik mijn nieuwsdieet wat strenger moet gaan toepassen en dat ik de Teletekst-app ook maar van mijn mobiel moet halen. Hopelijk kan ik dan de ruimte in mijn hoofd weer proberen te vullen met leuke dingen.

Volg jij het nieuws wel of niet? En wat is je reden daarvoor?

4 gedachten over “Wat doet geen nieuws kijken met je leven?

 • 19 oktober 2015 om 14:21
  Permalink

  Ik kijk nieuws omdat wederhelft t graag kijkt, hij is een nieuwsjunkie.. Ipv op Facebook, kijkt hij op nu.nl.. Maar goed, ik kijk t meestal half mee, heb t zelfde als jij, ik word er ook altijd verdrietig van en voel me machteloos of boos.
  Heb je die reclame gezien van een krant? Over dat mensen alleen de koppen lezen? Daar kan ik zo tussen staan hahaha!

  Beantwoorden
  • 19 oktober 2015 om 17:37
   Permalink

   Ja, het wordt dan wel lastig als je met n nieuwsjunkie samenwoont… Die reclame ken ik niet!

   Beantwoorden
 • 19 oktober 2015 om 20:15
  Permalink

  Wij kijken elke avond naar het nieuws op RTL4 maar we slaan ook regelmatig een avondje over. Verder kijken we praktisch geen tv. Hooguit in het weekend als er een actiefilm of een thriller komt. We hebben een weekendabonnement op de krant. Dat vind ik meer dan genoeg!

  Beantwoorden
 • 20 oktober 2015 om 08:38
  Permalink

  Ik kijk dagelijks naar het nieuws en vaak daarna nog naar … hoe heet het… Een vandaag en naar Pauw. Je wordt er inderdaad treurig van. Maar dit is onze wereld vandaag. We kunnen ons er voor schamen (als mensen in het algemeen) maar een deel van de wereld leeft nog in de Middeleeuwen. Ik begrijp wel dat je het niet meer kunt aanzien. Maar het is er toch.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *