Het grote Facebookvraagstuk

Facebook privacy persoonlijk To Facebook or not to Facebook. Ik zit niet op Facebook. Is dat nou een goede keus of niet? Ik heb nooit echt de behoefte gehad om op Facebook te gaan. Ik zie bij anderen hoeveel tijd het kost om alles bij te houden wat voorbij komt. En hoe het zelfs verslavend kan zijn. Het voelt ook een beetje als gluren bij de buren. Ik heb de indruk dat mensen vooral op Facebook zitten om hun omgeving in de gaten te houden, als een soort nieuwerwetse vorm van sociale controle. En de Facebookmensen willen zichzelf graag van hun beste kant laten zien denk ik. Foto’s van je exotische vakantie, van je knappe partner, sexy selfies. ‘Zie mij gelukkig zijn en geslaagd zijn in het leven’. Klopt die indruk eigenlijk?

Mis ik eigenlijk iets omdat ik niet op Facebook zit? Je ziet natuurlijk allerlei dingen voorbij komen die je vrienden doen en die ze leuk vinden. Je blijft beter op de hoogte. Maar met wie zou ik Facebookvrienden moeten worden? Met m’n vrienden en familie? Is dat niet een beetje nutteloos? Want zo veel mensen zijn dat niet. En die spreek ik ‘in het echt’ ook wel. Dus wat voegt Facebook dan nog toe? En wie zou er verder nou vrienden met mij willen zijn op Facebook? Geen idee. Verder kan je Facebook natuurlijk gebruiken om in contact te komen met mensen ‘van vroeger’ die je uit het oog bent verloren. Maar daar heb ik nou ook niet echt behoefte aan. Dus daarvoor hoef ik het niet te doen.

Ergens lijkt Facebook me toch ook wel weer handig. Want dan zou ik bijvoorbeeld mijn blog een beetje meer kunnen promoten. En als mensen mijn blog dan delen of ‘liken’ of erop reageren dan kan ik dat zelf tenminste zien. Nu krijg ik het niet mee als dat gebeurt. Aan de andere kant, de vrienden en familie die dan mijn Facebookvrienden zouden worden, weten toch al dat ik een blog heb. Dus dan heeft het eigenlijk toch weer weinig nut, want bij hen hoef ik niet te promoten. En ik zou er nou ook weer niet zo happig op zijn om ‘vreemdelingen’ als vriend te krijgen, omdat die dan ook weer meekijken met alles wat je op Facebook zet. En ja, je bepaalt zelf wat je erop zet natuurlijk, maar toch. Ondanks dat ik een persoonlijke blog heb, ben ik toch wel gesteld op mijn ‘internetprivacy’. Bij mijn blog denk ik er altijd goed over na wat ik wel en wat ik niet wil plaatsen, niet alleen over mijzelf, maar ook over anderen, zoals vriendlief of anderen over wie ik schrijf. Het is nou eenmaal internet. Alles blijft bewaard en iedereen kan het lezen, of dat nou je baas is, of een toekomstige werkgever of mensen uit je verleden die je niet meer wilt spreken. Daar moet ik bij Facebook dan ook nog weer eens over nadenken. Helemaal met foto’s. Want ik mag graag schrijven over wat ik meemaak, maar eigen foto’s op Facebook? Mwah.

Wat vinden jullie? Ben ik hier te aanstellerig in? Is Facebook uiteindelijk niet gewoon leuk om op een andere manier met mensen in contact te komen? Is het handig om een wat groter netwerk te krijgen? Of voegt het weinig toe en moet ik het lekker laten zoals het is en me verre houden van het grote Facebook?

3 gedachten over “Het grote Facebookvraagstuk

 • 19 april 2015 om 20:18
  Permalink

  Groep volgen bv a granny a day, je ziet dan best leuke dingen voorbij komen.
  Je bepaalt alles zelf wat je erop zet en waar je wel of niet op wil reageren.
  Ook kan je vacatures volgen.
  Het brengt verder niks

  Beantwoorden
 • 19 april 2015 om 20:26
  Permalink

  Hallo Helma,

  Goede argumenten die je aankaart. Als ik het zo lees kun je goed leven zonder Facebook. Je wordt met Facebook niet echt gelukkiger maar om een goed oordeel te geven moet je het toch eigenlijk wel even proberen. Je hoeft niet met Jan en alleman vrienden te worden natuurlijk, dat bepaal je gewoon zelf . Inderdaad worden er veelal alleen leuke dingen opgezet en geen vervelende dingen. Eigenlijk een beetje fakebook dus. Maar er zijn natuurlijk heel veel nuttiger dingen om je mee bezig te houden. Maar als je toch lekker nutteloos bezig wilt zijn….

  Beantwoorden
  • 20 april 2015 om 23:13
   Permalink

   Hallo Piet, bedankt voor je reactie. Je hebt wel gelijk natuurlijk, dat je het eerst moet proberen. Dan kan ik misschien pas echt zeggen of het wat voor me is. Maar het leven is zonder Facebook inderdaad ook prima, dus ja… Ben nog in dubio. 😉

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *