Recept om iets heel slecht te kunnen – 2

How to – slecht zijn in het veranderen van je huidige situatie

Als je wilt dat je situatie verandert, moet je er vooral niks aan doen! De ideeën die je hebt, moet je direct afdoen als onrealistisch. Ook ideeën van anderen moet je gelijk de grond in boren. Actie ondernemen is immers nutteloos. En als de dingen blijven zoals ze zijn, is dat misschien niet leuk, maar het is wel bekend en veilig. En veiligheid is precies datgene wat je na moet streven. Want lef hebben is echt niet de bedoeling. Dan ga je misschien wel dingen doen die je leuk vindt, maar die ook eng zijn en die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid fout zullen gaan. De onvoorspelbaarheid van het leven moet je vooral zo veel mogelijk zien te vermijden. Voorspelbaarheid is alles! Het is misschien saai, maar saaiheid is goed, want dat is veilig.

Ook denken dat anderen altijd beter zijn dan jij, is erg nuttig. Als je denkt dat jij de dingen niet kan, die anderen wel kunnen, heb je geheid succes. Praat jezelf dus vooral de grond in als er anderen bij zijn. Zeggen waar je goed in bent is echt not done. Geloven dat je überhaupt iets goed kunt, of dat je intelligent bent, is trouwens ook al erg discutabel en dit kun je dan ook beter vermijden. En als iets mis gaat, grijp die gebeurtenis dan aan om te denken dat alles altíjd misgaat en dat dit een bevestiging is van je eigen onkunde. Laat je kwaliteiten niet zien, want voor je het weet ga je alsnog denken dat je ergens goed in bent en dat moeten we niet hebben. Vooral andere mensen mogen dat niet denken. Complimenten moet je niet accepteren, maar indien mogelijk gelijk ontkrachten.

Uiteindelijk komt het erop neer dat overal het negatieve van inzien, heel erg kan helpen. Vooral jezelf zien met een negatieve blik is goed. Daar heb je echt alleen maar baat bij als je verandering wilt, maar het niet aandurft. Ook je omgeving kun je het beste negatief bekijken, want dan kun je de omstandigheden er mede de schuld van geven dat de dingen niet gaan zoals je zou willen. Altijd handig als je jezelf al overal de schuld van hebt gegeven, maar toch nog even verder wilt gaan met zeuren en moeilijk doen.

2 gedachten over “Recept om iets heel slecht te kunnen – 2

  • 25 januari 2015 om 07:43
    Permalink

    Leuk geschreven. Gelukkig weet jij precies hoe het beter moet. Maar er zijn blogs, daar klaagt men al jaren over hetzelfde. Ik lees ze af en toe en kom dan weer terug met het gelukzalige gevoel dat ik het toch nog niet zo slecht doen. 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *