Schooldromen

terugkerende droom over terug naar school dromen

Ik droom veel. Maar waarom droom ik steeds over school? De droom die steeds terugkeert, gaat altijd over de middelbare school. En daar ben ik al negen jaar klaar mee. Toch is het er steeds weer in mijn dromen. Al een aantal jaren. Om de paar weken is het weer zo ver. Dan word ik wakker en denk ik ‘daar had je hem weer, de schooldroom’. Het is niet echt een nachtmerrie, maar leuk is het ook niet. En het is steeds hetzelfde, maar toch ook anders. Zoals dat gaat met dromen.

De hoofdlijn in mijn schooldromen is meestal als volgt:
Ik ben al klaar met school. Ik heb mijn diploma, maar toch moet ik terug. Ik heb een brief gehad waar in staat dat ik weer naar school moet, dat ik het examenjaar overnieuw moet doen. Maar de reden is nooit echt helemaal duidelijk. Blijkbaar hebben ze ontdekt dat ik ten onrechte mijn diploma heb gekregen, of dat ik een bepaald vak over moet doen, omdat ik iets gruwelijk verkeerd heb gedaan. Zoiets.

De droom begint er meestal mee (als een droom al een echt begin heeft) dat het ochtend is en dat ik bijna weg moet naar school. Ik ben dan altijd bij mijn ouders thuis, waar ik tot mijn 18e gewoond heb. Het terugkerende thema in deze dromen is dat ik te laat ben. En in het echte leven ben ik nóóit te laat. Maar in De Droom ben ik áltijd te laat. En niet zo’n klein beetje ook. De ene keer moet ik mijn boeken nog bij elkaar zoeken en in mijn schooltas doen, maar kan ik de boeken niet vinden. De andere keer moet ik eerst nog douchen, maar werkt de douche niet. Of ik heb het eerste uur gelijk gym en ik kan mijn gymspullen niet vinden. Of ik weet niet wat ik aan moet trekken. Meestal voel ik lichte paniek. Want ik moet zo weg! Maar ik kan nog niet weg, want ik ben nog niet klaar! En ik moet dat hele eind nog fietsen! Dat red ik nooit! Op je eerste schooldag wil je echt niet te laat komen. Dan mis je gelijk een les en je maakt een vreselijk slechte indruk.

Ik doe in De Droom altijd ontzettend mijn best om tóch nog op tijd te komen. Maar het lukt nooit. Ik kom nooit aan op school. Ik verlaat het huis niet eens. Ik word altijd wakker als ik erachter kom dat ik hoe dan ook te laat ga komen. Dat is meestal het moment dat ik in De Droom op mijn horloge kijk en tot mijn verschrikking zie dat school al begint en dat ik nog steeds thuis ben.

De ene keer droom ik dat ik weer bij mijn oude klasgenoten in de klas kom. De andere keer kom ik bij nieuwe kinderen in de klas, en ben ik waarschijnlijk de oudste omdat ik weer terug naar school moet op mijn 27ste, terwijl zij allemaal 17 of 18 jaar zijn. En gek genoeg ben ik niet eens heel nerveus dat ik weer naar school moet. Ik heb me er bij neergelegd en ga het gewoon doen. Alleen zou het wel fijn zijn als ik de volgende keer nou eindelijk eens een keer op tijd ben. Want dat is eigenlijk nog het allerergste aan de droom.

Waarom droom ik dit steeds? Ik probeer voor mezelf een logische redenering te vinden om De Droom te verklaren. Maar ik weet het gewoon niet. De middelbare school was nou niet per se leuk. Maar zou je dan niet verwachten dat ik het in De Droom heel erg zou vinden om terug te moeten? Want dat is niet zo. En waarom ben ik in godsnaam altijd te laat? Vreselijk irritant, want ik haat te laat zijn.

Hoe werken dromen eigenlijk? Keert dit steeds terug omdat het belangrijk is? Ik ben al 9 jaar klaar met de middelbare school, maar is mijn hoofd er nog niet klaar mee? Zo ja, waarom niet? Of staat het symbool voor iets anders? Met dromen kan je altijd alle kanten op qua interpretatie. Dat is het rare en moeilijke ervan.

Heeft iemand een idee? Of hebben jullie ook van die terugkerende dromen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *