Stampertje

Nee. Ik heb geen konijn. Stampertje is mijn lieftallige bovenbuurvrouw. Ze is mijn derde bovenbuurvrouw, dus heeft ze de eervolle naam ‘Stampertje 3.0’ gekregen. En zo lieftallig is ze eigenlijk niet.

Stampertje heeft altijd haast.’s Ochtends tussen kwart over zeven en acht uur staat ze meestal op. Ze springt dan met een dreun uit bed. Het eerste wat ze doet is naar de wc hollen. Nee, niet lopen. Hollen. Of misschien zelfs rennen (als ik net wakker ben, is rennen wel het laatste wat ik doe). Een halve minuut later klinkt dan het geruis van water en holt ze weer over de overloop. Geen idee wat ze dan verder allemaal doet. Dat vraag ik me al anderhalf jaar af. Maar wat ze ook doet in de ochtend, ze doet het hollend. Uiteindelijk verlaat ze, meestal 15 tot 30 minuten nadat ze is opgestaan, haar huis door naar haar voordeur te rennen, die vervolgens dicht te smijten, de trap af te stampen en dan onze gezamenlijke voordeur dicht te smijten.

’s Avonds holt ze ook. Ze heeft de mysterieuze gave om altijd thuis te komen als ik net in bed lig. En ik ga echt niet altijd op hetzelfde tijdstip naar bed. Maar het lijkt wel alsof ze om het hoekje staat te wachten tot de lichten in mijn huis uit gaan. Altijd als ik net mijn dekbed over me heen trek en m’n cocon voor de nacht klaar maak, hoor ik haar aan komen in de steeg met haar klakkende hakken. Hollend. Ze rent dan naar de voordeur om die met een klap achter haar dicht te gooien en vervolgens de trap weer op te denderen. Zonder zich blijkbaar te realiseren dat het al laat is. Meestal is het toch wel een uur of elf of later. Een tijdstip waarop mensen vaak wel wat rust willen. Zelfs als ik op een zaterdagavond eens een keertje om 1 of 2 uur naar bed ga en dan denk “hè wat fijn dat Stampertje er niet is” komt ze er opeens aan rennen als ik me net inpak in mijn dekbed.

Stampertje is niet altijd alleen. Ik hoor ook met enige regelmaat een tweede paar voetstappen. Vermoedelijk haar vriendje. Ook wel bekend als Stampertje 3.1. Hij holt niet zo hard als Stampertje 3.0 maar is verder ook erg goed te horen. Samen hebben ze de neiging om soms hele avonden rond te lopen en te hollen. Vriendlief en ik vragen ons erg vaak af wat ze nou eigenlijk allemaal doen op zo’n avond. Want ook als Stampertje 3.0 alleen thuis is, is ze soms hele avonden, of in het weekend soms zelfs de hele dag, aan het rondrennen door haar huisje.

Wat kan het nou zijn dat maakt dat ze steeds maar heen en weer holt in haar huis? Wat doet ze de hele dag? Heeft ze altijd haast? Ik ben er tot op heden nog steeds niet achter gekomen.

3 gedachten over “Stampertje

 • Pingback:Alarm | Helma Schrijft

 • 23 juni 2014 om 20:41
  Permalink

  Hahaha, ontzettend leuk geschreven! Gelukkig woont er hier niemand boven mij dus heb ik geen last van Stampertjes. Wel eens van Hamertje Tikkers, daar word je in de vroege ochtend ook niet vrolijk van 😉

  Beantwoorden
  • 25 juni 2014 om 20:18
   Permalink

   Dank je! Het lijkt me erg fijn om geen bovenburen te hebben. Maar Hamertje Tikkers zijn ook niet erg aangenaam inderdaad…

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *