Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 1

Twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald was lange tijd een mysterie voor mij. Iets waar ik van gehoord had, maar waarvan ik me niet kon voorstellen hoe dat nou werkte. Ik had überhaupt nog nooit met een rondbreinaald gewerkt, dus twee sokken tegelijk breien leek me maar ingewikkeld. Maar het bleef wel knagen, want het leek me ook interessant.
De eerste stap was leren breien met een rondbreinaald. En dat viel me reuze mee! Even wennen natuurlijk, maar het ging verder aardig goed. De tweede stap was het breien van twee sokken tegelijk. Want dat moest toch wel geweldig handig zijn. Gelukkig kon ik al sokken breien, dus dat scheelde een hoop.

Het mooie aan twee sokken tegelijk breien, is dat je, als je klaar bent, je ook écht klaar bent. Ze zijn gewoon tegelijk af. Want dat je eerste sok af is, is leuk. Maar dan moet je aan die tweede beginnen en dat kost sommige mensen dan toch moeite. Want stiekem zijn ze dan alweer verveeld en willen ze weer aan een heel ander project beginnen. Ten tweede worden je sokken ook mooi gelijk met deze methode. Geen gedoe meer met bijhouden wat je doet en meten of de boord en de voet van de tweede sok wel net zo lang zijn als van de eerste.
Het voordeel van een rondbreinaald ten opzichte van 4 (of soms zelfs 5) sokkennaalden, is dat je veel minder gedoe hebt. Ja, in het begin is het even een gepruts om alle steken goed op de naald te krijgen. Helemaal omdat je met 2 bollen wol werkt, en dat kan soms een beetje door de war raken. Maar je hebt tenminste niet al die naalden die alle kanten opgaan en in je oog komen enzo. Bovendien vind ik een rondbreinaald wat overzichtelijker. Gewoon het aantal steken mooi door de helft, en over de ene helft ga je de hiel en de onderkant van de sok breien en over de andere helft de voorvoet. Dat is ook makkelijker als je een patroontje in je sok wilt. Want je steken en je patroontje in tweeën delen is altijd makkelijker dan in drieën.

Lees meer.

Superhandige tutorial over hoe je twee sokken tegelijk breit.

6 thoughts on “Tutorial: twee sokken tegelijk breien op één rondbreinaald – deel 1

 • 16 maart 2017 at 20:38
  Permalink

  Hallo Helma
  Je uitleg van hoe te breien met 2 sokken tegelijk was voor mij heel erg duidelijk. Had het nog nooit gedaan en had het de eerste keer al goed. Ook de fotos zijn erg duidelijk. Dank je wel.

  Reply
  • 17 april 2017 at 10:27
   Permalink

   Hoi Monique!
   Bedankt voor je compliment! Fijn dat het gelijk goed ging! Veel breiplezier! 🙂

   Reply
 • 17 maart 2017 at 09:32
  Permalink

  Superuitleg.
  Ik ga het ook proberen. Het helpt misschien als je de begindraad uit het midden van de bol haalt? Dan blijven de bollen rustig liggen?
  groeten
  Frederika

  Reply
  • 17 april 2017 at 10:28
   Permalink

   Hoi Frederika,
   Ja, de draad uit het midden halen wil nog wel eens helpen. Maar ik vind het soms wel lastig, omdat de draad uit het midden bij mij juist wel eens in de knoop raakt. Dus vandaar dat ik de draad meestal van de buitenkant haal.
   Veel succes met je sokken!

   Reply
 • 23 april 2017 at 16:33
  Permalink

  Dit is echt magisch!!! Ik heb gewoon je aanwijzingen gevolgd en t werkt!!!

  Reply
  • 24 april 2017 at 18:43
   Permalink

   Hoera!! Supertof!! En heel leuk om te horen! Veel plezier met breien!

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *